Economics GK Question 181-190 in Hindi

Economics GK Question 181-190 in Hindi Download in PDF


Economics GK Question 181-190 in Hindi Download in PDF India Study Institute. Get Economics GK Question 181-190 in Hindi Download in PDF India Study Institute. We are providing Economics GK Question 181-190 in Hindi Download in PDF India Study Institute.

181.भारतीय रूपये का मूल्य ह्रास हो रहा है,इसका क्या अर्थ है?

उत्तर-रूपये का मूल्य कम हुआ है!

182.कौनसी संस्था भारत की एक परिसम्पत्ति पुनर्निर्माण कम्पनी नहीं है?

उत्तर-I.R.D.A.संस्था!

183.पद बंधक से आप क्या समझते है?

उत्तर-उधारकर्त्ता द्वारा आवास ऋण के कवर के रूप में उपलब्ध अंचल सम्पत्ति का प्रतिभूति बनाना!

184.दर जिस पर देशी मुद्रा विदेशी मुद्रा में परिवर्तित की जा सकती है,और उसके विपरीत उसे क्या कहते है?

उत्तर-विनिमय दर!

185.अपनी विदेश यात्रा के लिए यू.एस.डाॅलर खरीदने के लिए आपको किसका सम्पर्क करना चाहिए?

उत्तर-ऐसी गतिविधि के लिए अधिकृत किसी भी बैंक की शाखा का!

186.बैंकिंग लोकपाल क्या है?

उत्तर-ग्राहकों की शिकायतों का प्रावधान करता है!

187.आर्थिक नीति की शक्ति के रूप में मौद्रिक नीति किसके द्वारा एडमिनिस्टर की जाती है?

उत्तर-भारतीय रिजर्व बैंक के द्वारा!

188.धनशोधन का क्या अर्थ है?

उत्तर-वैध स्त्रोत से प्राप्त हुई प्रतीत कराने के लिए अवैध रूप से प्राप्त धन से परिवर्तन की प्रक्रिया करना!

189.बचत बैंक खाते किसके द्वारा खोले जाते है?

उत्तर-व्यक्तियों द्वारा बचत के लिए!

190.गतावधि चेक क्या होता है?

उत्तर-चेक जिसके जारी होने की तिथि से 6 महीने पूरे हो गये है!

www.indistudyinstitute.in website is non commercial website so from this you can read articles on Computer Education in Hindi & English, Study Material & Online Quizzes from here. We are not charging for any 3rd party PDFs or Study Materials. But we can charge money from our followers if we are creating our own study material. And it is completed based on User he/she is prefer free or paid study material from us.

Study Material Provides By India Study Institute:

www.indistudyinstitute.in provides study materials for following courses. UPSC notes, UPSC notes pdf, IAS notes for UPSC General Study’s paper. SSC CGL Notes compiled from notes taken from various SSC toppers, SSC CGL, CHSL, CPO (SI), MTS Study Notes & Study Material, SSC GK Question, SSC Book PDF in Hindi and English. Bank PO/Clerk Materials and Test Series for IBPS PO/Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB PO Preparation. General knowledge notes for Railway exams PDF

Post Author: Money Deep

Deep Money
India Study Institute is a educational website. Which serves education posts for students who is preparing for competitive exams. Download all kind of Exam Papers, Syllabus, Notes and other stuff from here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *