Economics GK Questions 171-180

Economics GK Questions 171-180 Download in PDF


Economics GK Questions 171-180 Download in PDF Free India Study Institute. Get Economics GK Questions 171-180 Download in PDF Free India Study Institute.

171.बैंक पार चेक आहरित करने वाले ग्राहक को कौनसा अधिकार होता है?

उत्तर-चेक के भुगतान से पहले उसका भुगतान रोकने का अधिकार!

172.भारत में सिक्कों को जारी करने के लिए कौन अधिकृत है?

उत्तर-वित्त मंत्रालय!

173.सम्पूर्ण देश में मुद्रास्फीति के नियंत्रण के लिए R.B.I.क्या उपाय करता है?

उत्तर-रिवर्स रेपो दर बढ़ाना!

174.विलास वस्तु के क्रय के लिए बैंकों द्वारा किस प्रकार का ऋण दिया जाता है?

उत्तर-टिकाऊ उपभोक्ता वस्तु ऋण!

175.कृषि सम्बद्ध गतिविधियों के लिए दिये गये ऋण बैंक किस वर्ग में वर्गीकृत करते है?

उत्तर-प्राथमिकता प्राप्त क्षेत्र ऋण वर्ग में!

176.कौनसा संगठन उधारकर्त्ता की ऋण पृष्ठभूमि उपलब्ध कराता है?

उत्तर-C.I.B.I.L संगठन!

177.वित्तीय विश्व में प्रयुक्त पद F.D.I.में अक्षर F क्या दर्शाता है?

उत्तर-Foreign को!

178.एक प्रकार का ऋण सब प्राइम उधार बैंकों द्वारा किस प्रकार के उपभोक्ताओं को दिया जाता है?

उत्तर-ऐसे उधारकर्त्ता जिनकी ऋण पृष्ठभूमि अच्छी नहीं है!

179.भारत सरकार से जल्दी पेंशन पाने के लिए सेवानिवृत्त रक्षाकर्मियों के लिए किस साॅफ्टवेयर का आरंभ हाल ही में किया गया है?

उत्तर-S.A.N.G.A.M.साॅफ्टवेयर का!

180.पद बैंकेश्यूरेंस से आप क्या समझते है?

उत्तर-बैंक द्वारा दी जा रही कम्पोजिट वित्तीय सेवा जिसमें बीमा उत्पाद शामिल है!

www.indistudyinstitute.in website is non commercial website so from this you can read articles on Computer Education in Hindi & English, Study Material & Online Quizzes from here. We are not charging for any 3rd party PDFs or Study Materials. But we can charge money from our followers if we are creating our own study material. And it is completed based on User he/she is prefer free or paid study material from us.

Study Material Provides By India Study Institute:

www.indistudyinstitute.in provides study materials for following courses. UPSC notes, UPSC notes pdf, IAS notes for UPSC General Study’s paper. SSC CGL Notes compiled from notes taken from various SSC toppers, SSC CGL, CHSL, CPO (SI), MTS Study Notes & Study Material, SSC GK Question, SSC Book PDF in Hindi and English. Bank PO/Clerk Materials and Test Series for IBPS PO/Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB PO Preparation. General knowledge notes for Railway exams PDF

Post Author: Money Deep

Deep Money
India Study Institute is a educational website. Which serves education posts for students who is preparing for competitive exams. Download all kind of Exam Papers, Syllabus, Notes and other stuff from here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *