Economics GK Questions 191-200 in Hindi

Economics GK Questions 191-200 in Hindi Download Free PDFs


Economics GK Questions 191-200 in Hindi Download Free PDFs Eco Notes. Get Economics GK Questions 191-200 in Hindi Download Free PDFs Eco Notes India Study Institute. We are providing Economics GK Notes at here.

191.कौन भारत में शेयर बाजार के कार्य को नियंत्रित करता है?

उत्तर-सेबी!

192.किस कार्ड से बैंक को उच्च ऋण जोखिम है?

उत्तर-क्रेडिट कार्ड से!

193.कौनसा क्रेडिट कार्ड एसोसिएशन है?

उत्तर-सिटी बैंक काॅड्स॔!

194.भारत में खुदरा ऋण का सर्वाधिक प्रतिशत किसका है?

उत्तर-आवास ऋण का!

195.कौन इलेक्ट्रॉनिक बैंकिंग डिलीवरी चैनल नहीं है?

उत्तर-मोबाइल वैन!

196.कौन वाणिज्यिक बैंकों के लिए निधियों का स्त्रोत नहीं है?

उत्तर-R.B.I.के पास नकदी आरक्षितियाँ!

197.केंद्रीय बैंक के परिमाणात्मक उधार नियंत्रण उपाय में क्या शामिल नहीं है?

उत्तर-नैतिक दबाव!

198.बम्बई स्टाॅक एक्सचेंज कहाँ स्थित है?

उत्तर-दलाल स्ट्रीट में!

199.संवेदी सूचकांक में कितनी प्रतिभूतियाँ होती है?

उत्तर-30 प्रतिभूतियाँ!

200.बीमा क्षेत्र में विदेशी प्रत्यक्ष विनियोग का प्रस्तावित स्तर का कितना प्रतिशत है?

उत्तर-26%!

www.indistudyinstitute.in website is non commercial website so from this you can read articles on Computer Education in Hindi & English, Study Material & Online Quizzes from here. We are not charging for any 3rd party PDFs or Study Materials. But we can charge money from our followers if we are creating our own study material. And it is completed based on User he/she is prefer free or paid study material from us.

Study Material Provides By India Study Institute:

www.indistudyinstitute.in provides study materials for following courses. UPSC notes, UPSC notes pdf, IAS notes for UPSC General Study’s paper. SSC CGL Notes compiled from notes taken from various SSC toppers, SSC CGL, CHSL, CPO (SI), MTS Study Notes & Study Material, SSC GK Question, SSC Book PDF in Hindi and English. Bank PO/Clerk Materials and Test Series for IBPS PO/Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB PO Preparation. General knowledge notes for Railway exams PDF

 

Post Author: Money Deep

Deep Money
India Study Institute is a educational website. Which serves education posts for students who is preparing for competitive exams. Download all kind of Exam Papers, Syllabus, Notes and other stuff from here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *