Economics GK Questions 201-210 Download Free PDFs

Economics GK Questions 201-210 Download Free PDFs


Economics GK Questions 201-210 Download Free PDFs India Study Institute. Get Economics GK Questions 201-210 Download Free PDFs India Study Institute Notes. India Study Institute provides Economics GK Questions 201-210 Download Free PDFs India Study Institute.


201.भारत का सबसे बड़ा शेयर बाजार कहाँ पर स्थित है?

उत्तर-मुम्बई में!

202.इनसाइड ट्रेडिंग किससे सम्बन्धित है?

उत्तर-शेयर बाजार से सम्बन्धित!

203.कौन वैकल्पिक धन का उदाहरण है?

उत्तर-चेक!

204.कौनसा कथन सही है?

उत्तर-भारत में शेयर बाजार तथा फ्यूचर्स बाजार में लेन देनों पर कर संघ द्वारा लगाये जाते है!

205.भारत में कौनसा वायदा बाजार आयोग द्वारा विनियमित होता है?

उत्तर-जिंस फ्यूचर्स व्यापार का वायदा!

206.कौन किसी वैश्विक शेयर बाजार का संवेदनशील सूचकांक का नाम नहीं है?

उत्तर-सेबी!

207.बड़ी संख्या में A.T.M.S.होने के बावजूद अब भी लोग बैंकों की शाखाओं में जाते है,इस मसले का क्या कारण हो सकता है?

उत्तर-

1.यह जमाराशियाँ नहीं स्वीकारता!

2.इसकी नकदी वितरण क्षमता सीमित होती है!

3.मानवीय सम्पर्क का अभाव होना!

208.मान लीजिए कि भारतीय रिजर्व बैंक बैंक दर 1% घटा देता है,तो इसका प्रभाव क्या होगा?

उत्तर-बाजार में अधिक नकदी होगी!

209.बैंक की जो शाखाएँ सीधे विदेशी मुद्रा विनिमय कारोबार कर सकती है,उन्हें विदेशी मुद्रा के क्या कहा जाता है?

उत्तर-अधिकृत डीलर!

210.निम्न आय समूहों को दिये गये अत्यल्प राशियों के ऋण को क्या कहते है?

उत्तर-सूक्ष्म ऋण!

सुझाव:

आज का विषय आपको हमारी ” Economics GK Questions 201-210 Download Free PDFs” कैसा लगा। यदि आपको हमारा ” Economics Notes in Hindi” विषय पसंद है तो कृपया अपने दोस्तों के साथ साझा करें या निचे दी गयी एमोजी का उपयोग करके अपनी प्रतिक्रिया दें। अगर आपको लगता है कि हमारे आज के ” Economics GK Questions 201-210 Download Free PDFs” टॉपिक में कुछ कमियां है, तो कृपया नीचे टिप्पणी करें, हम निश्चित रूप से आपकी आवश्यकताओं के अनुसार इसे अपडेट करेंगे। धन्यवाद!!!

 

www.indistudyinstitute.in website is non commercial website so from this you can read articles on Computer Education in Hindi & English, Study Material & Online Quizzes from here. We are not charging for any 3rd party PDFs or Study Materials. But we can charge money from our followers if we are creating our own study material. And it is completed based on User he/she is prefer free or paid study material from us.

Study Material Provides By India Study Institute:

www.indistudyinstitute.in provides study materials for following courses. UPSC notes, UPSC notes pdf, IAS notes for UPSC General Study’s paper. SSC CGL Notes compiled from notes taken from various SSC toppers, SSC CGL, CHSL, CPO (SI), MTS Study Notes & Study Material, SSC GK Question, SSC Book PDF in Hindi and English. Bank PO/Clerk Materials and Test Series for IBPS PO/Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB PO Preparation. General knowledge notes for Railway exams PDF

 

Post Author: Money Deep

Deep Money
India Study Institute is a educational website. Which serves education posts for students who is preparing for competitive exams. Download all kind of Exam Papers, Syllabus, Notes and other stuff from here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *